هورمونها پیامآورهای شیمیایی بدن هستند که بسیاری از عملکردهای بدن نظیر میل جنسی، آمادگی لازم برای باروری، خلقوخو و سلامت کلی را تحت کنترل خود دارند. در باور عمومی، که البته نادرست است، استروژن یک هورمون زنانه و تستوسترون یک هورمون مردانه شناخته میشود. در تصحیح این تصور باید گفت اگر چه ممکن است سطح هرکدام از این هورمونها در بدن افراد به جنسیت آنها بستگی داشته باشد، اما مقدار هر چند کم از این هورمونها در بدن جنس مخالف نیز ترشح میشود، پس مقداری استروژن زنانه در مردان نیز تولید میشود و بالعکس. بخش سلامتی مجله پلازیو در مورد هورمون استروژن و عوارض بالا بودن آن در بدن به روز شده است. با ما همراه باشید.

درمان استروژن بالا در زنان و مردان
همانطور که گفته شد استروژن نام گروهی از هورمونهاست که در بدن مردان و زنان وجود دارد اما سطح آن در زنان بالاتر از مردان است. استروژن بدن زنان، در تخمدانها تولید میشود و در بدن مردان نیز بخشی از این هورمون در بیضهها و برخی دیگر از آن طریق منابع مختلف مانند چربی، مغز، پوست و استخوان ترشح میشود. زمانی که هورمونها در تعادل کامل باشند، بدن به فعالیتهای معمول خود ادامه میدهد، اما شرایط زمانی بحرانی میشود که هورمونها از سطح تعادلی خود خارج شوند.
آنچه در این مقاله می خوانید
تاثیرات بالا بودن هورمون استروژن در مردان
در بدن مردان علاوهبر هورمون جنسی تستوسترون، استروژن نیز ترشح میشود و گاهی اوقات ترشح بیش از حد آن میتواند منجر به بروز مشکلاتی شود. توجه داشته باشید که هرچند استروژن یک هورمون زنانه تلقی شده و مسئولیت آن در بدن مردان کمتر است اما در برانگیختگی جنسی، تولید و توسعه اسپرهای بالغ و عملکرد نعوذ نقش بسیار مهمی ایفا میکند. سطح بالای استروژن در مردان که میتواند یکی از اثرات بالا رفتن سن باشد موجب بروز علائم زیر در مردان میشود.
- اختلالات جنسی از جمله بیمیلی جنسی، کاهش نعوذ صبحگاهی، عملکرد نامناسب نعوذ و ناباروری
- بزرگ شدن پستانها
- تجمع چربی اطراف شکم و پهلو
- بروز احساسانی نظیر ناامیدی، ترس و نگرانی
- دیابت نوع ۲
- بروز اختلال در دستگاه ادراری به دلیل بزرگ شدن پروستات
- کند شدن رشد و تاخیر در بلوغ پسران

تاثیرات بالا بودن هورمون استروژن در مردان
تاثیرات بالا بودن هورمون استروژن در زنان
استروژن و پروژسترون هورمونهای غالب در بدن خانمها هستند. استروژن نقش مهمی در رشد جنسی و سلامت تولید مثل و شروع پدیده بلوغ ایفا میکند. افزایش وزن و تجمع در اطراف کمر و لگن، بروز قاعدگیهای نامنظم، خونریزی زیاد قاعدگی و سندرم پیش از قاعدگی شدید از علائم بالا بودن سطح استروژن در بدن خانمهاست. سطح بالای استروژن در زنان موجب بروز علائم زیر نیز میشود.
- داشتن سینههای متورم و حساس در طول چرخه پریود و بارداری
- نوسانات خلقوخو
- بروز تودههای فیبروکیستیک در سینهها
- احساس خستگی زیاد
- نفخ زیاد و افزایش وزن
- سقط جنینهای مکرر
- ریزش مو
علتهای عمومی بالا رفتن استروژن
ژنتیک و سابقه خانوادگی در داشتن استروژن بالا
مصرف برخی از داروها مثل داروهای ضد بارداری هورمونی، آنتیبیوتیکهای خاص و برخی از داروهای گیاهی (جینسینگ، رازیانه، شیرینبیان و … )
بیماریهایی نظیر بیماریهای کبدی، تومورهای تخمدان و اضافه وزن
کمک به کاهش استروژن در بدن
اصلاح برنامه غذایی: خوردن سبزیجاتی مانند کلم، بروکلی و گلکلم، قارچ، انگور قرمز، بذرکتان و غلات و همچنین دریافت بیشتر اسیدهای چرب امگا ۳ در رژیم غذایی یا مصرف مکمل های آن به تعادل استروژن کمک میکند.
کاهش وزن: سلولهای چربی استروژن اضافی تولید میکنند و کاهش وزن استروژن را تا سطح بالایی کاهش میدهد.
دارو درمانی: اگر به دلیل مصرف برخی از داروها سطح استروژن بدن شما بالا رفته باشد، پزشک میتواند یک دوز پایینتر دارو یک درمان جدید را جایگزین برنامه درمانی شما کند.
غذاهای که سطح استروژن را افزایش میدهد شامل موارد زیر است:
تمام محصولات حیوانی حاوی استروژن هستند زیرا حتی حیوانات مذکر نیز این هورمون را تولید میکنند.
مصرف مشروبات الکلی سطح هورمون استروژن خون را افزایش داده و باعث ابتلا به سرطان سینه میشود.
مصرف شیر زیرا شیر حاوی استروژن و هورمونهای دیگر است.
این مقاله صرفا جهت آگاهسازی مخاطب درباره هورمون استروژن و عوارض بالا بودن آن است که میتواند سطح وسیعی از علائم را در بدن مردان و زنان ایجاد کند. به محض مشاهده علائم گفته شده بهتر است قبل از هرگونه تغییر در سبک غذایی با مراجعه و مشورت با پزشک برنامه درمانی مناسب خود را آغاز کنید.
دیدگاهتان را بنویسید