تغذیه و رژیم غذایی صحیح در ماههای آخر بارداری از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا جنین مراحل نهایی شکلگیری خود را طی میکند. رژیم غذایی سالم و صحیح در شکلگیری صحیح جنین و سلامت مادر تاثیر بسزایی دارد. برای آشنایی با رژیم غذایی مادران باردار در ماههای آخر بارداری در این مطلب از مجله پلازیو همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
مواد غذایی مورد نیاز در ماههای آخر بارداری
تغذیه و رژیم غذایی سالم و متنوع در ماههای آخر بارداری باید مواد مغذی و سالمی نظیر پروتئین، کلسیم، آهن، امگا ۳، ویتامین C، فیبر، ویتامین K و ویتامین B1 را به اندازه کافی به بدن برساند زیرا در ماههای آخر بارداری بدن شما بیشتر به این مواد مغذی نیاز دارد. مواد غذایی که میتوانند این ویتامینها را در بدن شما تامین کنند عبارتند از:
انواع میوهها
میوههای تازه سرشار از ویتامین C و فیبر هستند. سعی کنید در ماههای آخر بارداری در رژیم غذایی خود کیوی، توت فرنگی، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، طالبی، پرتقال و لیمو را قرار دهید و ۲ تا ۴ وعده در روز میوه مصرف کنید. ویتامین C کمک میکند تا آهن موجود در مواد غذایی بهتر جذب بدن شود. همچنین این ویتامین سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به رشد جنین کمک میکند.

مواد غذایی مورد نیاز در ماههای آخر بارداری
فیبر
یکی از مواد غذایی که در رژیم غذایی مادران در ماههای آخر بارداری باید مصرف شود فیبر است. سوزش معده و یبوست از مشکلات رایج در بارداری بوده که به کمک مواد غذایی حاوی فیبر میتوانید این مشکل را رفع کنید. مواد غذایی حاوی فیبر عبارتند از میوهها، سبزیجات، نانهای سبوسدار، غلات، خرما.
گوشت گاو پخته شده به همراه سالاد
برای تامین تیامین (ویتامینB1) بدن، گوشت گاو را حتما در رژیم غذایی خود قرار دهید. میتوانید در کنار آن سالاد کاهو همراه با گوجه، خیار، تربچه و ذرت نیز میل کنید که سرشار از ویتامینها هستند. ویتامین تیامین سبب میشود که انرژی مواد غذایی که مصرف میکنید در بدن آزاد شود.
خوراک لوبیا
خوراک لوبیا سرشار از تیامین(ویتامینB1)، آهن و فیبر است. میتوانید در این خوراک از لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا سفید یا لوبیا چشم بلبلی استفاده کنید. گوجه تازه، لیمو ترش و کمی فلفل باعث افزایش ویتامین C موجود در این خوراک میشود. توصیه میشود که از خوراک لوبیا خانگی استفاده کنید زیرا مواد غذایی آماده نمک زیادی دارند و باعث ورم در بارداری میشوند.

رژیم غذایی مادران باردار در ماههای آخر بارداری
مایعات
یکی از مشکلات شایع درماههای آخر بارداری یبوست است. به همین دلیل در ماههای آخر بارداری باید آب، شیر، نوشیدنیهای بدون کافئین و قند، آبمیوههای طبیعی و غذاهای آبکی مانند سوپ، عدسی و خوراک لوبیا میل کنید تا مشکل یبوست برطرف شود. استفاده از غذاهای حاوی فیبر در رژیم غذایی نیز نقش مهمی در جلوگیری از یبوست دارد. همچنین فعالیت بدنی سبک مانند پیاده روی و شنا نیز میتواند در رفع این مشکل تاثیر بسزایی داشته باشد.
عدس
عدس نیز سرشار از فیبر، آهن و تیامین است. بنابراین توصیه میشود در رژیم غذایی خود از عدس استفاده کنید تا ویتامین تیامین و فیبر مورد نیاز بدنتان تامین شود.
خشکبار و مغزیجات
خشکبار و مغزیجات سرشار از ویتامین E و امگا ۳ هستند. قرار دادن گردو، پسته، بادام و فندق در رژیم غذایی مادران در ماههای آخر بارداری ضروری است.
کلسیم
کلسیم برای شکلگیری و استحکام استخوانهای جنین ضروری است. همچنین کلسیم ضربان قلب را در این دوره تنظیم میکند. مادر در ماههای آخر بارداری برای رفع نیاز کلسیم بدن خود باید ۳ وعده در روز از لبنیات که سرشار از کلسیم هستند، مصرف کند. شیر، پنیر و ماست مهمترین منابع کلسیم هستند. علاوه بر محصولات لبنی، غذاهایی نظیر چای سبز، بلغور جو دوسر، بادام و دانه کنجد سرشار از کلسیم هستند.

رژیم غذایی مادران باردار در ماههای آخر بارداری
پروتئین
مصرف انواع پروتئین برای بافتهای عضلانی نوزاد لازم است و باید به مقدار کافی به بدن برسد. در ماههای آخر بارداری ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم گوشت گاو یا گوشت ماهی مصرف کنید. همچنین می توانید همراه با لبنیات و برای صبحانه ۲ عدد تخم مرغ میل کنید.
ویتامین A
هویج، اسفناج، سیب زمینی و سایر مواد غذایی سرشار از ویتامین A باید در رژیم غذایی مادر در ماههای آخر بارداری استفاده شود.
امگا ۳
اسید چرب امگا ۳ برای شکلگیری صحیح مغز نوزاد ضروری است.
آهن
مغزیجات، گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ، کلم بروکلی، عدس، نخود فرنگی، اسفناج، انواع توت، سویا و میوههای خشک مانند کشمش، آلو و … سرشار از آهن هستند. مصرف حداقل ۳ بار در روز از این موادغذایی در ماههای آخر بارداری توصیه میشود.

رژیم غذایی مادران باردار در ماههای آخر بارداری
مواد غذایی که در ماههای آخر بارداری نباید مصرف شوند
کافئین: در ماههای آخر بارداری باید از مصرف انواع کافئین نظیر شکلات و قهوه پرهیز کنید.
الکل: مصرف الکل در طول بارداری خطرناک بوده و برای جلوگیری از عقب ماندگی ذهنی، زایمان زودرس و نقصهای زایمان باید در طول دوران بارداری به طور کامل از آن پرهیز کنید.
غذاهای دریایی خام: در بارداری باید از خوردن غذاهای خام دریایی نظیر سوشی و صدف اجتناب کنید زیرا ممکن است باعث مسمومیت غذایی شوند.
پنیرهای نرم: این نوع پنیرها معمولا غیر پاستوریزه هستند و میتوانند باعث ایجاد عفونت و مسمومیتهای غذایی شوند بنابراین باید از مصرف آنها پرهیز کنید و همیشه از پنیرهای پاستوریزه استفاده کنید.
ساخارین: ساخارین یک شیرین کننده است که باید در طول دوران بارداری به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید. زیرا ممکن است عوارض ناخوشایندی بر تکامل جنین در ماه آخر بارداری داشته باشد.
گوشت خام و نیم پز: گوشت خام یا نیمپز میتواند عامل انتقال باکتری یا بیماریهای مسری از طریق جفت به جنین باشد بنابراین باید از مصرف آن پرهیز کنید.
غذاهای ناسالم: چیپسها، کیکها، کوکیها و آبنباتها ارزش غذایی کمی دارند و حاوی مقادیر زیادی قند و چربی هستند. بنابراین باید مصرف آنها را محدود یا بهکلی از آنها پرهیز کرد.

رژیم غذایی مادران باردار در ماههای آخر بارداری
نتیجه گیری
از آنجا که رژیم غذایی ماههای آخر بارداری از اهمیت ویژهایی برخوردار است، در این مطلب از مجله پلازیو به بررسی بایدها و نبایدهای رژیم غذایی مادران باردار در ماههای آخر بارداری پرداختیم. شما هم نظرات خود را در این باره با ما در میان بگذارید.
سولات متداول
- بهترین مواد غذایی برای مادران در ماههای آخر بارداری کدام اند؟
میوههای تازه مانند توتفرنگی و پرتقال، سبزیجات تازه مانند گوجهفرنگی، گلکلم، لوبیا، سیبزمینی، هویج و نخود سبز، جوی دو سر، غذاهایی با غلات کامل، محصولات لبنی مانند پنیر، ماست، تخممرغ، مرغ و ماهی، عدس، سبزیجات سبز برگ مانند اسفناج، میوههای خشک مانند کشمش و بادام
۲. در ماههای آخر بارداری باید از مصرف چه مواد غذایی پرهیز کرد؟
قهوه و شکلات و کافئین، الکل، پنیر غیرپاستوریزه، تنباکو، ماهی حاوی جیوه مانند شمشیرماهی، کوسه و مارلین، گوشت خام، غذاهای ناسالم همانند فست فودها
۳. چرا مصرف گوشت خام یا نیمپز در بارداری ممنوع است؟
گوشت خام یا نیمپز میتواند عامل انتقال باکتری یا بیماریهای مسری از طریق جفت به جنین باشد.
دیدگاهتان را بنویسید