سفر در بارداری کاری است که از نظر بسیاری از بانوان دشوار به نظر میرسد اما قابل انجام است. مهمترین نکته درباره مسافرت در ماههای بارداری، انتخاب زمان و مکان سفر است؛ چنانکه توصیه میشود در این دوره بانوان تا حد امکان از جابهجاییهای طولانی و سفر به مکانهای دور و بدون امکانات پزشکی کافی بپرهیزند و مقاصد خود را مناطق پرریسکی مانند جنگل، کوهستان و کویر انتخاب نکنند. در این مقاله از مجله پلازیو درباره شرایط سفر در دوران بارداری و بایدها و نبایدهای آن بیشتر توضیح دادهایم. با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
سفر در سه ماه اول بارداری
در سه ماهه ابتدایی حاملگی، هم مادر احساس خستگی و تهوع دارد و هم احتمال سقط جنین بالاست. سفر برای بانوانی که در ماه دوم لکهبینی و خونریزی دارند نباید انجام شود. برای سفر در انتهای ماه سوم هم لازم است حال عمومی مادر توسط پزشک چک شود. اگر نشانههای تهوع و بیماری صبحگاهی همچنان با مادر همراه باشد لازم است از پرواز با هواپیما در ساعات اولیه صبح پرهیز کند.
سفر در سه ماه دوم بارداری
سه ماهه دوم، یا هفتههای ۱۴ الی ۲۸ بارداری بهترین زمان برای سفر است چون نه مادر دچار تهوع صبحگاهی میشود و نه جنین انقدر وزن گرفته است که حرکات مادر را با دشواری همراه کند. از آنجاکه دوران پرخوری بانوان در سه ماهه دوم به اوج خود میرسد، بهتر است حین سفر خوراکیهای سالم همراه با خود داشته باشند و دور غذاهای آماده و رستورانی را خط بکشند.
سفر در سه ماه سوم بارداری
هر چه سفر به هفتههای آخر بارداری نزدیک باشد، احتمال زایمان زودرس به ویژه در دوقلویی و چندقلویی بیشتر است. علاوهبر این در سه ماهه سوم عوارض جانبی در بدن مادر رخ میدهد که به دلیل وزن گرفتن کودک است و سفر را برای مادر سخت میکند. تنگی نفس، گودی کمر شدید، سوزش سر دل و تکرر ادرار از علائمی است که علاوهبر بیحوصلگی و استرس همراه با خانمهاست و نشستن بیش از یک ساعت هم موجب تورم پاهایشان میشود.
مسافرت با ماشین در دوران بارداری
در سفر با خودروی شخصی امنترین جا برای بانوان باردار، صندلی عقب است. هرچند بروز تصادف، ایمنی مادر و جنین را تنظیم نمیکند اما صدمات را به حداقل میرساند. یکی از تصورات غلط درباره سفر با اتومبیل در دوران حاملگی این است که بستن کمربند موجب آسیب به جنین میشود. در صورت نشستن مادر در ردیف جلوی اتومبیل، او باید ابتدا صندلی را مناسب با راحتی خود تنظیم کرده و کمربند را طوری ببندد که تسمه از بین سینهها عبور کرده و به سمت پهلو برود. سفر با ماشین خودبهخود موجب بروز تهوع میشود. در ماههای اول ممکن است تهوع مادر با ماشینزدگی ترکیب و تشدید شود. در چنین سفرهایی، خانمها باید از مصرف خودسرانه قرصهای ضدتهوع خودداری کرده و به جای آن توقفهای بیشتری داشته باشند. در توقفها پیاده شوید و چند قدم راه بروید تا فشار روی کمر کم شده و جریان خون بهبود یابد.
مسافرت با قطار در دوران بارداری
سفر با قطار تا هفته سی و هفتم بارداری مجاز است اما توصیه میشود در سه ماهه اول که مادران دچار تهوع صبحگاهی هستند، جابهجایی با قطار را فراموش کنند، زیرا تکانهای قطار حالت تهوع را بیشتر میکند. با رعایت چند نکته میتوانید خطرات سفر با قطار در دوران بارداری را کمتر کنید. برای امنیت بیشتر برای مسافرت با قطار بهتر است سبک سفر کنید و یک همراه با خود داشته باشید. نیمساعت قبل از زمان رسیدن قطار در ایستگاه حاضر باشید تا برای سوار شدن نیازی به دویدن و عجله کردن نباشد.
مسافرت با هواپیما در دوران بارداری
سفر هوایی در دوران حاملگی به خودی خود مانعی ندارد. بااینحال بیشتر شرکتهای هواپیمایی فقط تا یک ماه قبل از تاریخ زایمان به خانمهای باردار اجازه پرواز میدهند. زنانی که حاملگی پرخطر دارند نباید سفر هوایی داشته باشند. خانمهایی که بارداری دوقلو، فشار خون بالا، جفت سر راهی، علائم زایمان زودرس و دیابت بارداری دارند در این دسته قرار میگیرند. ریسکی که در رابطه با سفرهای هوایی وجود دارد این است که بارداری منجر به مشکلات گردش خون میشود و پرواز با هواپیما امکان ایجاد لختههای خونی را بیشتر میکند. به همین دلیل توصیه میشود خانمها حین پرواز، هر یک ساعت از جای خود بلند شده و برای بهبود گردش خون در بدن قدم بزنند. بهتر است که یک صندلی اضافی نیز برای دراز کردن پا در ساعات پرواز رزرو شود.
تغذیه مناسب بارداری در سفر
نوشیدن آب یکی از توصیههای بسیار مهم برای بانوان باردار است. بهتر است در مسافرتها از آبهای بستهبندی شده با نشان استاندارد استفاده کنید. نوشیدن قهوه و مایعات کافئیندار که آب بدن را کاهش و احتمال بروز سردرد و تهوع را افزایش میدهند ممنوع است. با توجه به اینکه سفر با قطار و هواپیما به معنای خوردن غذاهای آماده و بدون ارزش غذاییست بهتر این است که همراه خود خشکبار و خوراکیهای مغذی داشته باشید. تا آنجا که ممکن است در رستورانهای بین راهی غذا نخورید و غذا را از قبل خودتان آماده کنید. شیر و لبنیات محلی از مواد غذایی ممنوعه در طول سفر برای مادران باردار است و موجب ابتلا به تب مالت میشود.
تفریحات نامناسب در سفر برای مادران باردار
شنا در دریاچه، رودخانه و حوضچههای آب گرم: شنا در محیطهای آبی حاوی میکروب و باکتری، موجب ایجاد عفونت در نایحه تناسلی میشود.
انجام ورزشهای آبی: خطر پرتاب شدن یا ضربه به شکم در این ورزشها زیاد ست.
اسبسواری یا شترسواری: خطر سقوط از اسب یا شتر و ضرباتی که این دو هنگام راه رفتن وارد میکنند، موجب سقط یا آسیب به جنین میشود.
سخن پایانی
قبل از سفر، حتما مراکز درمانی معتبر در مقصد را شناسایی کرده و مدارک پزشکی و آخرین نسخه پزشک را همراه با خود داشته باشید. اگر قصد سفر به مناطقی با بیماریهای شایع و شرایط آبوهوایی خاص را دارید؛ از قبل درباره اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از ابتلا به بیماری را در نظر بگیرید. در خصوص سفرهای خارجی حتما بیمه مسافرتی تهیه کنید.
چه نکات مهمی رو گفتین ممنون فک میکردم هفته های اول مسافرت مشکلی نداره
عالی بود ولی در مورد ماه اول، بیشتر خانمها خبر ندارن باردارن میرن مسافرت مشکلی هم پیش نمیاد.
ممنون بابت کامنت خوبتون. بله این مورد وجود داره اما منظور ما بیشتر برای ۳ ماهگی بارداری بوده که بیشترین مشکلات در این ماه برای مادر بوجود میاد