احساس تشنگی در یک روز گرم بهویژه اگر با روزهداری همراه باشد، توان و ایمنی بدن را پایین میآورد. برای کمتر کردن عطش علاوهبر اینکه باید بین افطار تا سحر، آب و نوشیدنی به میزان کافی بنوشید،لازم است نیمنگاهی نیز به طب سنتی نیز داشته باشید. این طب، به بالا رفتن مقاومت بدن در افراد گرمازده به کمک عرقیات گیاهی، تاکید زیادی دارد. عرقیجاتی که در این مطلب به آنها اشاره شده علاوهبر درمان بیماریهای جسمی، با خاصیت خنککنندگی که دارند، تابآوری در روزهای گرم را بالا برده و سبب گوارش بهتر میشوند. مجله پلازیو را با معرفی عرقیات گیاهی برای رفع عطش در ماه رمضان دنبال کنید.
با توجه به اینکه بخش زیادی از عملکرد مناسب بدن متکی به خوردن آب کافیست، حفظ و تنظیم مقدار آب بدن، ضروری است. بسیاری از مردم به نوشیدن شربتهای شیرین صنعتی یا شربتهای مثل آلبالو، آبلیمو و خاکشیر بسنده میکنند، اما با توجه به اینکه این شربتهای گوارا ممکن است سبب ورم و التهاب در قسمتهای مختلف گوارش شوند، نوشیدن آنها چندان توصیه نمیشود. بهترین جایگزین برای این مایعات، عرقیات گیاهی است. عرقیجات مانند سرم عمل کرده و سریعا جذب خون میشوند و تاثیری که باید را میگذارند.
آنچه در این مقاله می خوانید
چه عرقیجاتی برای رفع عطش مناسب است؟
عرق بیدمشک
طبع عرق بیدمشک سرد و مرطوب (بلغمی) است. چنین ویژگی است که این عرق گیاهی را برای تهیه انواع شربت تابستانی قابل استفاده میکند. این شربت یک داروی شگفتانگیز برای رفع گرمازدگی است. البته پیش از انتخاب عرق بیدمشک لازم است به طبع بدن خود توجه کنید. اگر مزاجی گرم و خشک دارید، بیدمشک به حفظ تعادل بدن شما کمک میکند. اگر علاوه بر تشنگی، مبتلا به سردردهای ناشی از گرممزاجی هستید، میتوانید روی این عرق گیاهی حساب کنید. بیدمشک تب را پایین میآورد و به کاهش التهابات و ایجاد آرامش کمک میکند، بهویژه اگر با عسل ترکیب شده باشد.
خواص عرق بیدمشک
- تقویتکننده قلب
- تقویتکننده اعصاب
- آرامبخش و خوابآور
- تنظیمکننده قند خون
- افزایشدهنده اشتها
هشدار: بیدمشک یک ملیّن قوی است و مصرف بیش از اندازه این عرق، موجب اسهال میشود. اگر مبتلا به کمخونی هستید، بیدمشک مصرف نکنید، زیرا آهن بدن را دفع میکند.

خواص بهارنارنج
عرق کاسنی
جوشانده برگ و گل کاسنی، خواص دارویی دارد و تا حد زیادی شامل سلنیوم، منیزیم، پتاسیم، روی و کلسیم است. طبع این عرق گیاهی، سرد و مرطوب است. کاسنی میتواند تشنگی مفرط و تب را با طبع سرد خود درمان کند. ترکیبات پلی فنلی متعدد در این گیاه موجب شده تا کاسنی خاصیت آنتیاکسیدانی بالایی داشته باشد و از بروز حساسیت جلوگیری کند. این نوشیدنی سرشار از باکتری اینولین پروبیوتیکی است که سوزش معده و مشکلات هضم را بهبود میبخشد. کاسنی را معمولا با شاهتره و سکنجبین ترکیب میکنند.
خواص عرق کاسنی:
- رفعکننده تپش قلب
- کاهشدهنده درد آرتروز
- رفعکننده یبوست حاد
- تقویتکننده سیستم ایمنی
- آرامشبخش و ضد اضطراب
هشدار: زیادهروی در مصرف عرق کاسنی، منجر به افت شدید فشار خون و سقط جنین میشود. افرادی که مشکلات صفراوی هستند، این عرق گیاهی را با مشورت با پزشک مصرف کنید.

خواص عرق کاسنی
عرق شاهتره
گیاه شاهتره گیاهی علفی با طبعی سرد و بلغمی است و خواص رفع عطش، خنککنندگی و تصفیهکننده دارد. شاهتره سرشار از مواد آنتیاکسیدانی و ویتامین C است و بهعنوان یک ضد التهاب عالی عمل میکند. این عرق گیاهی باید گرم مصرف شود تا تاثیرگذاری بهتری داشته باشد. آهن، منگنز؛ اسیدفولیک، پروتئین و ویتامینهای ضروری موجود در عرق شاهتره برای افراد گرممزاج، بسیار مناسب است و رفع مشکلات جسمی را در پی دارد. برای تاثیر بهتر خاصیت خنککنندگی و رفع تشنگی، مقدار مساوی از عرق شاهتره را با عرق کاسنی ترکیب کنید.
خواص عرق شاهتره:
- تصفیهکننده کبد
- درمانکننده یبوست و دلپیچه
- تسکیندهنده درد قاعدگی و عوارض یائسگی
- کاهشدهنده غلظت خون
- درمانکننده عفونتهای پوستی، بیماری اگزما و قارچ پوستی
هشدار: مصرف زیاد عرق شاهتره موجب تنگی نفس، فلج عضلات و اسهال خواهد شد. برای مصرف صحیح این عرق گیاهی به یک متخصص مراجعه کنید.

خواص عرق شاهتره
عرق نعناع
رفع تشنگی در افراد سردمزاج، باتوجه به طبع گرم و خشک نوشیدنی عرق نعناع به راحتی انجام میشود. برای استفاده از عرق نعناع به یک شربت پایه نیاز خواهید داشت. شکر و آب را به نسبت دو به یک همراه با عرق نعناع و آب لیمو ترش ترکیب کرده و بنوشید. نعناع علاوه بر بهبود تنفس و خاصیت گرمازدایی، به دلیل داشتن ویتامینهای B2،B1 وB3 اشتهاآور نیز هست. عرقنعناع برای تاثیرگذاری بیشتر باید خنک نوشیده شود.
خواص عرق نعناع:
- کمککننده به هضم غذا و رفع نفخ معده
- رفعکننده بوی بد دهان
- تقویتکننده دستگاه گوارش و اشتهاآور
- کاهشدهنده علائم آسم و مشکلات تنفسی
- تنظیمکننده هورمونهای زنانه
هشدار: زیادهروی در نوشیدن شربت عرق نعناع منجر به بالا رفتن فشار خون و برخی ناراحتیهای گوارشی میشود. افرادی که داروهای مرتبط با فشار خون را مصرف میکنند باید این عرق گیاهی را با مشورت پزشک مصرف کنند.

خواص عرق نعناع
عرق بهارنارنج
عرق بهارنارنج، طبع گرمی دارد و نوشیدن آن به افراد سردمزاج توصیه میشود. این عرق گیاهی کلافگی، التهاب و تشنگی مفرط را برطرف میکند و موجب تسکین سردردهای ناشی از گرمازدگی میشود. در میان نوشیدنیهای ایرانی، خاصیت آرامبخشی بهارنارنج مثالزدنی است؛ بهویژه که میتواند سردردهای میگرنی را مهار کند. طبع گرم بهار نارنج، انرژیزا و نشاطآور است و سبب تنظیم ضربان قلب میشود.
خواص بهارنارنج:
- بهبوددهنده امراض ریوی
- کاهشدهنده مشکلات مربوط به رفلاکس، دردهای معده و…
- تنظیمکننده تپش قلب
- تقویتکننده سیستم ایمنی بدن
- ضد افسردگی
هشدار: از موارد منع مصرف بهارنارنج، مربوط با بیماران فشار خون است. افزایش ضربان قلب و افزایش گردش خون از تاثیرات این گیاه روی بدن است بنابراین اگر فشار خون بالایی دارید، مصرف این گیاه میتواند موجب تشدید مشکلات شما شود.

خواص بهارنارنج
چند نکته درباره مصرف عرقیات گیاهی
هنگام انتخاب عرقیات گیاهی، به همخوانی مزاج خود و طبع نوشیدنی دقت کنید. عرقیاتی با طبع گرم، مناسب افرادی با مزاج گرم نیست و بالعکس.
زیادهروی در مصرف عرقیات گیاهی منجر به بروز عوارض جدی برای کبد و کلیه و همچنین تشدید علائم قند و فشار خون و حتی مرگ میشود.
نگهداری طولانی عرقیات گیاهی، منجر به تبخیر اسانس این مایعات گشته و اثر درمانی را کاهش میدهد.
هر عرق گیاهی برای داشتن بیشترین میزان بازدهی باید در زمان خاصی از شبانهروز مصرف شود. پیش از انتخاب هر نوع داروی گیاهی نسبت به زمان مصرف آن آگاهی داشته باشید.
ممنون بابت محتوای خوبتون