یکی از ضروریترین وسایلی که در کوهنوردی و طبیعت گردی به کار میآید، کیسه خواب است. اگر کوهنورد حرفهای باشید حتما میدانید عدم استراحت کافی و خوابآلودگی میتواند سفر در ارتفاعات را با انواع خطرها مواجه کند؛ بنابراین وجود یک کیسه خواب کوهنوردی ضروری است. اما بهترین کیسه خواب طبیعت گردی چه ویژگیهایی دارد؟ بخش سفر مجله پلازیو به این سوال پاسخ داده است.
طراحی، وزن، میزان مقاومت، میزان تنفسپذیری، قابلیت حفظ گرما و ضد آب بودن از مواردی است که زمان خرید کیسه خواب باید به آن توجه کنید.
آنچه در این مقاله می خوانید
طراحی کیسه خواب طبیعت گردی
پرطرفدارترین طراحی کیسههای خواب به دو شکل مومیایی و مستطیلی است.
کیسههای خواب مومیایی به شکل آناتومی بدن طراحی شده و در سرشانهها عریض و در قسمت پاها باریک است. این ویژگی باعث میشود فضایی برای اتلاف انرژی وجود نداشته باشد. این کیسه خواب سبک و کم حجم به دلیل اینکه فضای کافی برای تکان دادن بدن ندارد ممکن است چندان باب میل برخی از گردشگران نباشد.
کیسه خواب مستطیلی در مقایسه با مدل مومیایی فضای بیشتری برای حرکت و غلت زدن دارد و در دو مدل تکنفره و دو نفره موجود است. به دلیل فضای باز، اتلاف انرژی در این کیسه خواب بالاست و در مقایسه با مدل مومیایی وزن بیشتری دارد.
قد کیسه خواب طبیعت گردی
کیسهخواب در دو سایز معمولی و بلند عرضه میشود. برای افرادی با قد زیر ۱.۶۰ به یک کیسه خواب معمولی و برای افرادی با قد بیش از ۱.۶۰ به یک کیسه خواب بلند نیاز است.
عایق کیسه خواب
با توجه به اینکه کیسه خواب مناسب سفرهای جنگلی سبکتر از کیسهخواب کوهنوردی بوده و کیسهخواب زمستانی ضخیمتر از کیسهخواب تابستانی است، هنگام خرید، حتما آب و هوای مقصد و فصل سفر را جدی بگیرید. در این امر اطلاعات کافی درباره نوع مناسب عایق کیسهخواب میتواند راهگشا باشد. عایق پَر، سبک است و به راحتی فشرده میشود و در شرایط سرد در مقایسه با مدلهای عایق دیگر، بهتر عمل میکند. عایق مواد مصنوعی نیز در زمان خیس بودن خاصیت عایق خود را حفظ کرده و البته سریعتر خشک میشود.
نرخ دمایی کیسه خواب طبیعت گردی
این نرخ میگوید در چه دمایی میتوانید از کیسه خواب استفاده کنید. هر کیسه خواب دارای ۴ درجه حرارتی است.
- سطح حداکثر Upper Limit
دمایی از محیط است که یک فرد بالغ میتواند بدون تجهیزات خاصی در آن بخوابد. در این دما شما با زیپ باز در کیسه خواب میخوابید، دستان شما بیرون کیسه خواب قرار میگیرد و کلاه کیسه خواب را هم بر سر نمیگذارید. اگر دما از حداکثر بالاتر باشد، معمولا شما برای خواب به کیسه خواب و پتو و لوازم گرمایی احتیاج نخواهید داشت و کیسه خواب، نقش زیرانداز را برای شما بازی خواهد کرد.
- دمای راحتی Comfort
در این دما یک فرد بالغ در راحتی تمام در کیسه خواب میخوابد. بدون اینکه عرق کند یا احساس سرما به او دست بدهد.
- سطح حداقل Lower Limit
در دمای سطح حداقل یک فرد بالغ میتواند به صورت خمیده (حالت جنینی) درون کیسه خواب بخوابد. در این دما دستان شما درون کیسه خواب قرار میگیرد و زیپ آن نیز بسته میشود و کلاه کیسهخواب را نیز بر سرتان میکشید. حالت بهینه این است که فرد بتواند بدون احساس سرمای زیاد در حدود ۸ ساعت درون کیسه خواب در این دما بخوابد.
- نهایت Extreme
این دما، حداقل دمایی است که فردی بالغ میتواند برای حداقل ۶ ساعت درون کیسه خواب بخوابد، بدون اینکه سرما زده شود. در این حالت سرما تا حدی درون کیسه خواب حس شده اما باعث سرمازدگی نمیشود. اگر دمای بیرون، کمتر از دمای نهایت باشد، به سادگی درون کیسه خواب، سردتان میشود و در مکانهای بسیار سرد، این موضوع میتواند بسیار خطرناک و باعث سرمازدگی و یا حتی مرگ شود.
چند نکته درباره کیسه خواب طبیعت گردی
نوع کیسهخواب را براساس نوع آب و هوای منطقهای که میخواهید به آنجا سفر کنید از سه نوع تابستانه، سه فصله و زمستانه انتخاب کنید.
وزن کیسه خواب تحت تاثیر جنس الیاف، نوع پوشش و شکل فیزیکی کیسه خواب است. اگر پیادهروی سنگینی دارید به دنبال کیسه خواب سبک و کم حجم باشید.
هرچه اندازه بسته کیسهخواب حجم کمتری داشته باشد جا دادن آن در کوله و حمل آن سادهتر خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید